Bogův sportovní deník: Bench

Za ta dlouhá léta, co provozuju fitness, často slýchávám konverzace typu „kolik zvedáš na bench?“. Jako by to něco vypovídalo o výkonnosti nebo celkové síle člověka. Samozřejmě, že jediný cvik neříká o celkové kondici cvičence vůbec nic.

Bohužel se tato „metrika“ natolik ustálila, že asi nemá ani cenu se pokoušet proti tomu bojovat, nebo šířit osvětu. Každý, kdo myslí cvičení vážně by si měl vytvořit trošku širší nadhled a určitě se nepokoušet nesmyslně a riskantně překonávat něčí „osobáky“ nebo někoho dohánět.

Z mé zkušenosti totiž s takovým přístupem – a právě při zmíněném benchpressu vzniká nejvíc zranění ramen. A to opomíjím fakt, jak špatně se většinou lidé na tento cvik připravují a rozcvičují. Celkově pak takové pokusy končí špatnou technikou, svalovými zraněními a dlouhotrvající bolestí při pohybu, která samozřejmě komplikuje, nebo často i znemožňuje další cvičení. I když pak v tom lepším případě nedojde ke zranění, jsou takové silácké pokusy kontraproduktivní.

Přesto, že celý cvik vypadá v očích laika velice jednoduše, opak je pravdou. Benchpress není jen položením se na lavici, uchopením a zvedáním tyče rukama. Benchpress je komplexní cvik, který vyžaduje synchronizovanou práci a energii mnoha svalů na těle. Je potřeba nastavit fixaci nohou, zad, lopatek a mnoho dalšího. Naučit se správnou techniku benchpressu není jednoduchá záležitost, která se dá zvládnout za deset minut. Rozhodně se to ale vyplatí. Ve výsledku pak cvičenec zvedá větší váhy, než když zapojí jen a pouze svaly horních končetin a co je nejdůležitější – předejde bolestem a nedej bože zraněním.

Každého zájemce rád naučím správnou techniku, ale to samozřejmě nejde písemnou formou. Není to možné ani podle obrázků, nebo videí. Ono je totiž nutné přistupovat ke každému individuálně a ihned od prvního kontaktu s tímto cvikem člověka patřičně osobně korigovat, aby si správnou techniku osvojil hned napoprvé. Přeučování špatných návyků je totiž vždy mnohem zdlouhavější a těžší než se něco naučit napoprvé správně.

Určitě nechci strašit, nebo benchpress nějak démonizovat. Jen je potřeba si uvědomit, že technické zvládnutí cvičení obecně není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát, ale ani tak složité, aby se to nemohl kdokoli pod dobrým vedením naučit. Základem je trpělivost a pevná vůle.